פרויקט  סוקרי איכות
 תכנית "סוקרי איכות" נסגרת  - הודעה של חברת "דרך הלב" למסגרות,  דצמבר 2011
 תגובת עמותת לשמ"ה  להודעה על סגירת פרויקט "סוקרי איכות" , ינואר 2012
 כתבה - סוקרי איכות כדרך לשיקום ולהחלמה שלי , זאב הכט


 
מדור :  עדות של מומחה - האדם שמאחורי המחלה,
סוקרי איכות כדרך לשיקום ולהחלמה שלי: תוכנית לבדיקת שביעות רצון ואיכות חיים של משתקמים נפגעי נפש ממסגרות השיקום שלהם בקהילה
זאב הכט *

 
המאמר פורסם לראשונה בכתב העת  MEDICINE  פסיכיאטריה,  גליון מס' 18, דצמבר 2011


שמחתי מאוד כששמעתי שנפתח קורס של סוקרי איכות, במרכז להכשרה מקצועית, ליד ביה"ח השיקומי "לוינשטיין" ברעננה. הקורס הינו יוזמה של המועצה הארצית לשיקום נכי הנפש בקהילה, בהשתתפות משרד הבריאות ובמימון ביטוח לאומי. מטרת הקורס היא להכשיר סוקרים לצורך ביצוע סקר שביעות רצון ואיכות חיים בקרב משתקמים המקבלים שירותי סל שיקום בקהילה. כששמעתי על פתיחת הקורס מגב' אסתי וייסברג ומגורמים ממטה השיקום באגף השיקום בבריאות הנפש במשרד הבריאות חשבתי ששוב אוכל לחזור לספסל הלימודים ולממש את היכולות האישיות שלי ואת האינטליגנציה שלי, לתרום תרומה חברתית מעצמי לקהילה,להיות כאחד האדם, ולממש את עצמי כאדם בצורה האופטימאלית והמקסימאלית.
זכיתי להשתתף בקבוצות מיקוד ובוועדות היגוי של הכנת הפרויקט בשיתוף אנשי מקצוע רבים. החלום שלי בעת היותי סטודנט לכימיה באוניברסיטה העברית, לפני שפרצה אצלי מחלת הנפש, היה להיות רופא... אבל אחרי שפרצה המחלה, החלום נגוז לחלוטין...
הרעיון של פרויקט 'סוקרי איכות' היה לתת מענה לצורך של פגועי הנפש לתאר את מידת שביעות רצונם מול מקבלי ההחלטות במערכת השיקום, בעניין איכות השיקום שלהם בקהילה כמשתקמים בבריאות הנפש המקבלים שירותי "סל שיקום" ממשרד הבריאות. הראיונות  הנערכים במסגרת הסקר, שגם הם חוברו בשיתוף של אנשי מקצוע וצרכנים, מתקיימים פנים אל פנים ללא זיהוי אישי. הסקר עצמו הוא ייחודי ותקדימי בישראל, במיוחד לאור העובדה שהסוקרים הם בעצמם מתמודדים בבריאות הנפש. זוהי עבודה עם אנשים עם מגבלה פסיכיאטרית וכאן הערך המוסף של עזרה ל'חולייה חלשה' בחברה, הלא היא אוכלוסיית פגועי הנפש בישראל. זהו אינו סתם סקר אחד נוסף של חולים, כפי שמקובל בבתי חולים רבים, לצורך שיפור השירות.
זהו סקר שבעבר, לפני חוק שיקום נכי הנפש בקהילה, היה יכול להיחשב רק כחלום אוטופי בלתי ניתן להשגה ומנותק מהמציאות, שכן, לפני שהוגדר סל שיקום בקהילה של משרד הבריאות, נכי הנפש, במקרה הטוב, היו גרים אצל המשפחה החמה, התומכת והמכילה, ובמקרה הפחות טוב, היו "מאופסנים" שנים רבות וארוכות בבתי חולים לחולי נפש, מנותקים מהחברה והקהילה, מבודדים ומושפלים, ללא שום תקווה, משוללי כבוד והיו כחומר ביד היוצר בידי המטפלים השונים שהיו בשבילם הכל... כיום, התמונה השתנתה, נחקקו חוקים רבים במהלך העשור האחרון בכדי להגן על כבודם של החולים, ולאפשר להם מידה רבה של שיתוף, עשייה וחיים איכותיים בתוך הקהילה.
בפרקי אבות נאמר: "במקום שאין אנשים השתדל להיות איש" (ציטוט של הלל הזקן) וזהו בדיוק העיקרון של פרויקט סוקרי איכות - להשמיע את קולו של מי שקולו לא נשמע ברבים ודעתו לעיתים רבות היא זניחה וחסרת ערך. למעשה, יש כאן שליחות חברתית למען החלש בחברה, בכדי להעצים את קולו ולאפשר לו להיות 'לקוח מרוצה' משירותי 'סל שיקום' אותם הוא מקבל בקהילה כצרכן של בריאות הנפש במשרד הבריאות. ללא כל ספק, יש כאן שדרוג משמעותי של מערכת השיקום בבריאות הנפש מהצד של "השירות ללקוח". הפרויקט מתקיים כבר חמש שנים. במשך כל סבב נסקרים כשלושת אלפים אנשים בכ-200 מסגרות שיקום (תעסוקה, דיור, חברה). אנו נמצאים כעת בסבב השלישי ומשתדלים להגיע לכל מסגרת לפחות פעם בשנה.
 
בשטח
 
כסוקר איכות, אני מגיע יחד עם שאר הסוקרים למשרד של חברת "דרך הלב" בכפר סבא בימי שני, כאשר היום הזה נקרא "יום משרד", בו אנו מתארגנים לקראת השבוע הבא ומעדכנים על השבוע שעבר.
אנו מצטיידים בשאלונים, ממלאים טפסים ומבצעים תיעוד לעבודת השטח וסיכום מסגרות בהן סקרנו. בנוסף, נערכת ישיבה עם המנהלת גב' אסתי וייסברג ועם הצוות המקצועי וכל אחד תורם לדיון כאשר הוא מספר בישיבה איפה היה במהלך השבוע ומתאר את התרשמותו מהמקום ומהצוות וכמובן גם מהמרואיינים. הישיבה נערכת כשעה ואחרי הפסקה של חצי שעה יש פעילות של הקבוצה עם הצוות המקצועי במשך כשעתיים. מטרות הפעילות הן הכלה, והעצמה בתכנים רלוונטיים לעבודת הסוקרים כגון אסרטיביות, מצבי לחץ, פתרון בעיות ועוד. לעיתים יש הרצאות של מרצה אורח שתורם לסוקרים מניסיונו ומהידע האישי שלו בנוסף לצוות המקצועי. הסוקרים מקבלים ב"יום המשרד" סידור עבודה אישי, בו הם נשלחים לסקור במסגרות השונות (לבד או עם חבריהם), כולל מספרי טלפון של אנשי קשר במסגרות השונות וכתובות מדויקות של המסגרות.
הסוקרים עובדים בעיקר באזור המרכז מחדרה עד רחובות ולאחרונה, אף באשדוד וזכרון יעקב. ההגעה למסגרות היא בדרך כלל באוטובוסים באופן עצמאי לאחר תיאום עם היעד לסיקור. בסוף התהליך, השאלונים עוברים עיבוד סטטיסטי (כולל קידוד והקלדה) ומופק דו"ח מסכם של הסקר לכל מסגרת, שלאחר הפקתו מועבר לאותה מסגרת ונקבעת ישיבת משוב בה נפגשים כל בעלי העניין, כולל משתקמים ובני משפחה.
לאחר דיון משותף עם הסוקרים והצוות המקצועי, נערכת 'למידה' של הדו"ח לצורך בניית תוכנית עבודה, הפקת לקחים לעתיד והסקת מסקנות. יש לציין שהדו"ח אינו משמש כביקורת או בקרה של משרד הבריאות על המסגרת, אלא כשירות הניתן למסגרת לצורך למידה משותפת ושיפור השירות.
 
 
העבודה כסוקר והשיקום שלי
 
 
העבודה כסוקר שטח תרמה רבות לשיקומי האישי, הן מבחינת יכולת התפקוד והניידות והן מבחינת היכולת להתפרנס בכבוד ככל אזרח מן השורה. בנוסף, אני רואה בפרויקט שליחות חברתית ראשונה במעלה, כמנהג הפסוק מספר "משלי" האומר: "חזקו ידיים רפות וברכיים כושלות אמצו". העבודה עם המשתקמים לאורך השנים "נטעה" אצלי את התחושה שהאדם הוא היונק הכי שורד במשפחת היונקים.
הרצון לשרוד בכל תנאי ובכל מצב בא לידי ביטוי גם כשהמציאות הבריאותית הנפשית, ולעיתים גם הפיזית, אינה טובה, והמצב החברתי - כלכלי נמוך עקב מחלת הנפש. המשתקם מוצא פתרונות יצירתיים ומסתגל למצבים קשים ולפעמים אף קשים מאוד עד בלתי אפשריים. למדתי, בעצם, שנכות מכל סוג שהוא, מתחילה ונגמרת בראש. האמונה ביכולת השיקום,  האמונה ביכולתו של האדם להתגבר על מכשולים והיכולת למצוא עניין, תוכן ומשמעות לחיים בכל מצב רפואי, פיזי או נפשי, הן הבסיס להבנה של השיקום הפסיכיאטרי בקהילה.  
 
השיקום האישי שלי האיר לי תובנות על עצמי כמו למשל יכולת ההתמדה שלי, מוסר העבודה הגבוה שלי, היכולת לפיתרון בעיות בזמן אמת, יחסי האנוש הטובים שלי עם כולם. בנוסף, העבודה כסוקר דרשה ממני לדבר בגובה העיניים ולהתאים את עצמי למרואיין, לגלות אחריות אישית, ניידות, יכולת לעבוד בעבודה שחוזרת על עצמה, ריכוז וקשב, כושר אלתור, תקשורת בינאישית, כושר שיפוט, יכולת לשמור על עצמי ולא להזדהות רגשית עם המרואיין, יכולת למקד את המרואיין, יכולת שכנוע, הקשבה הכוללת סבלנות, הכלה ולבביות, אמפתיה, אסרטיביות, היכולת ליצור אמון אצל המרואיין, היכולת לעמוד בתסכול מול אי שינוי לפעמים, למרות התובנות של הסקר הקודם ולמרות הלמידה המשותפת.
כשאדם כמוני צריך ליישם את כל המשתמע מדרישות התפקיד של סוקר איכות, מתקיים כאן תהליך של שיקום והחלמה, בגלל שאני מתפקד ברמות של אדם מן השורה ולא כמשתקם בבריאות הנפש, ובנוסף עובר תהליך של העצמה אישית, בו אני מממש את היכולות שלי בצורה אופטימאלית. לסיום, אני מרגיש וחושב שהפרויקט גם תרם רבות לשיקומי האישי והציב אותי במעמד של אדם משוקם שמתפקד ברמות מקובלות ונורמטיביות ככל האדם.
 
* זאב הכט הוא סוקר איכות בחברת "יוזמה-דרך הלב", צרכן נותן שירות בבריאות הנפש

 

+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...

_______________________________________________________________________________________________________

תנאי שימוש |  הפוך לעמוד הבית  | מפת האתר | הוספה למועדפים  |    [חזור למעלה]

לייבסיטי - בניית אתרים